Bazalt taş, ülkemizde değerli bir taş çeşididir. Genel itibariyle, Doğu Anadolu bölgesinde ve civarında çok büyük hassasiyetle çıkarılırlar. Bazalt taş özellikleri bakımından, çok dayanıklı ve ilgili madenden çıkarılışı kolaydır.
Nitekim çok sert ve çok ağır olmasından dolayı, her yerde kullanılmayan ve sınırlı bir kullanıma sahip bir taştır. Özellikle yağmur, kar, fırtına gibi iklim koşullarında dayanıklılık bakımından diğer taşlardan bir adım öndedir.
Bazalt taş farklı kalınlık ve farklı ölçülerde, çeşitli yapılarda çokça tercih edilmesi ile biliniyor. Mimari tarzda yapıların hemen hemen her evresinde, kentin içindeki yollarda, zemin ve de cephe türü kaplamalarda, asfalt kaldırımlarında ve peyzaj tarzda yerlerde kullanılır.
Bazalt Taşın Başlıca Özellikleri
Bazalt taş sınırlı bir kullanıma sahip olmasına rağmen, az ve öz mantığı ile birçok önemli dalda tercih edilmektedir. Çok güçlü özellikleri bulunur.
Bazalt taşı özellikleri;
- Bazalt denilen madde aslında volkanik oluşumlardan birisidir.
- Sınırlı ama öz kullanıma sahiptir.
- Günlük hayatta, sokaklar ve caddelerde etkin bir role sahiptir.
- Rengi koyu siyahtır ve tane tane halindedir.
- Doğal ortamlarda ya akıntı şeklinde yada kütle şekilde yer alırlar.
- Bir araya geldiklerinde, altıgen şeklinde prizmalar oluştururlar.
Bazalt taşlar ya da bazalt oluşumlar, günlük hayatta, insanların birçok ihtiyacına karşılık verebiliyor. Eğer bazalt taş oluşumu olmasaydı; kaldırım, peyzaj türü ihtiyaçların giderilmesi imkânsız olurdu.
Patlatma Tarzı Bazalt Taş
Sert iklim koşullarına dayanıklılığı ve sürekli olarak bakım gerektirmeyen, çok önemli bir bazalt taş çeşidi diye bilinmektedir. Özellikle dış cephelerde kaplama maksadıyla tercih edilen patlatma tarzı bazalt taşı, son yıllarda moda gereği artık iç cephede de yoğun bir şekilde kullanılıyor.
Bazalt taş peyzajda nasıl kullanılır? Gibi her platformda sorular olabiliyor. Patlatma tarzı bazalt taş peyzaj köşelerinde artık yoğun bir şekilde kullanılıyor.
Ayrıca patlatma tarzı bazalt taşları, waterjet kesim modeli ile istenilen boyutlarda ve ebatlarda istenilen ölçüler elde edilerek düzgün yüzeyli patlatma tarzı bazalt taşlar edilir. Bu yönüyle de ilgi çekicidir. İnsanlar çabukça hasar alan, az kullanım ömürlü, çok çabuk yıpranan malzeme yerine patlatma tarzı bazalt taş tercih ediyorlar.
Plak Tarzı Bazalt Taş
Plak tarzı bazalt taş, çok düz bir yüzeye sahip olup su emme özelliği olmayan ve kolayca dağılmaya özelliklere sahiptir. Türkiye için söylemek gerekirse, İç Anadolu Bölgesi şehirlerinde son yıllarda yoğun bir şekilde üretimi sürmektedir.
Çoğunlukla Ankara kentinde üretilen plak tarzı bazalt taş, dünyadaki birçok ülkeye yoğun bir şekilde pazarlanmaktadır. Her geçen yılda, daha çok yurtdışından birçok üretim talebi gelmektedir.
Oluk Tarzı Bazalt Taş
Bazalt taşın yapısı ve özellikleri sebebiyle, birçok alanda değişik türde kullanımı sürekli artmaktadır. Bazalt taş türünün bir diğer çeşidi de oluk tarzı bazalt taştır. Haliyle, ülkemiz dört mevsim ile değişik mevsimleri barındıran bir ülkedir.
Ama yağmur yağış süresi 6-7 ay gibi sürmektedir. Çok uzun süren kış mevsimi ve sonbahar yağmur sürelerini de olayın içine dâhil edersek Türkiye gerçekten çok yağış alan bir ülkedir. Nitekim yağmur yağdıktan sonra ortaya çıkan manzara olan; su taşmaları, yoğun su birikintileri ile karşılaşmak kimse istemez.
Bu anlamda birçok teknik malzemeye, fazlasıyla ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlardan biride, oluk tarzı bazalt taş çeşididir. Bu bazalt taş çeşidi, hem üstün dayanıklılık özellikleri ile hem de görsel anlamda insanlara ziyafet sunmasıyla yine son yıllarda çok popülerdir. Ayrıca kentlerdeki belediyeler, bu bazalt taş çeşidi yağmur ve atık suların kanalizasyona karışması için tercih etmektedirler.