Günümüzde pek çok iş sahasında kullanılan bazalttaşı dendiğinde ilk akıllara gelen park ve bahçe taşları olmaktadır. Fakat sadece park ve bahçelerde değil birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Hatta liman doldurulması için de kullanılmaktadır. Elektrik, alt yapı, iç cephe, dış cephe gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Bazalt Taşı Nedir?
Volkanik patlamalar sonucunda oluşan kayaların soğuduktan sonra sertleşmesinden oluşan siyah renkli kaya kütleleridir. Sert ve ağır bir yapıya sahip olduğu için ve düz bir şekilde kesildiğinden ilk tercih edilen taşlar arasındandır. Siyah renkte olması da bu taşın albeniliğini arttıran unsurlardır.
Dünyanın her yerinde kolaylıkla bulunur. Volkanik dağların olduğu bölgelerde çıkarılan madenler vardır. Ülkemizde de çoğu şehirde madenlere rastlamak mümkündür. Bazalt taşı en çok tercih eden meslek dalı dış mimari olmaktadır. Tarihi yapıların yeniden restore edilmesinde bu taş büyük ölçüde rol oynamaktadır.
Bazalt Taşı Kullanım Alanı Nerelerdir?
Yollarda kaldırım yapımlarında, bahçe duvarlarında, dekoratif çalışmalarda, peyzaj yapımında, demiryollarında, kaplamalarda, yollarda mıcır şeklinde, cam sanayisi alanında ham madde şekliyle, heykel yapımında, tarihi yapı ve camilerin dış cephelerinde olmak üzere birçok meslek gurubunun kullanmakta olduğunu görüyoruz.
Bazalt Taşı Özellikleri Nelerdir?
Değişen hava koşullarından etkilenmemesi özellikle yol ve yapılarda ilk tercih edilen taş olma özelliğine sahiptir. Düz bir şekil alabilir. Ağırlıklara ve darbelere karşı dayanıklıdır. Suyu içine çekmez. Füme, gri ve siyah renklerde bulunmaktadır.
En çok kullanılan renk genel olarak siyahtır. İnce işçilik yapanlar için kimyasal malzemelere karşı direnci yüksektir. Düz şekil alabildiği gibi, geometrik şekillere de dönüştürülebilir. Bunun sebebi ise damar, akıntı, kütle yığını halinde de olabilmesi ile prizma, altıgen gibi şekiller oluşturulabilir.
Bazalt Taşı Türleri Nelerdir?
Kullanım alanları bazalt taşı şekil ve türlerine göre seçilmektedir. Bazalt plak taşı, bazalt küp taşı, bazalt bordür taşı, bazalt patlama taşı, bazalt oluk taşı olmak üzere türlere ayrılmaktadır. Kullanılacağı yerler bu türlerden hangisine uygunsa o kullanılır.
Bazalt Taşı Türkiye’de Nerelerde Bulunur? Bazalt taşı nerelerden çıkarılır?
Binlerce kilometre dünya üzerinde alanı kaplayan bu taş türü dünya üzerinde çoğu bölgeden çıkarılmaktadır. Ülkemiz sınırları içinde de 500 kadar ruhsatlı işletme bulunmaktadır. Türkiye’de en çok başkent Ankara ve çevresinde olmak üzere İç Anadolu bölgesi en çok bulunan sınırlardır.
- Amasya
- Aksaray
- Ağrı
- Adana
- Afyonkarahisar
- Balıkesir
- Aydın
- Artvin
- Ardahan
- Antalya
- Ankara
- Çanakkale
- Bursa
- Bolu
- Bitlis
- Bingöl
- Batman
- Elazığ
- Düzce
- Edirne
- Diyarbakır
- Çorum
- Çankırı
- Giresun
- Gaziantep
- Erzurum
- Eskişehir
- Erzincan
- Isparta
- İstanbul
- İzmir
- Iğdır
- Gümüşhane
- Hatay
- Kayseri
- Kahramanmaraş
- Kastamonu
- Kars
- Kütahya
- Konya
- Kırıkkale
- Kırşehir
- Kocaeli
- Kilis
- Muğla
- Muş
- Mardin
- Mersin
- Malatya
- Manisa
- Sakarya
- Osmaniye
- Rize
- Ordu
- Nevşehir
- Niğde
- Şırnak
- Şanlıurfa
- Sinop
- Sivas
- Samsun
- Siirt
- Uşak
- Van
- Trabzon
- Tunceli
- Tokat
- Tekirdağ
- Yalova
- Yozgat
- Zonguldak
Ülkemizde çoğu şehrimizde bulunan maden ocakları ile her sektörde kendini gösteren bazalt taşı çok miktarlarda bulunmakta ve çıkarılmaktadır.
Bazalt Taşı Dünya’da Nerelerde Bulunuyor?
Dünya üzerinde bol miktarda bulunan bazalttaşı çoğu ülkede de çıkartılmaktadır. Bunlardan bazı ülkeler ise, İngiltere, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Almanya başta olmak üzere çoğu ülkede üretimi yapılmaktadır.
Hangi Alanda Hangi Tür Bazalt Taşı Kullanılır?
Kanalizasyon, elektrik, su ve telefon altyapı işlerinde ve iç ve dış dekorasyon kaplamalarında plak taşı kullanılır.
Dekoratif işlerde ve peyzaj, bahçe işleri ve kaldırımlar için küp taşı tercih ediliyor. Patika ve yürüme yollarında bordür taşı, cafe, restoran, tarihi yapılar gibi dekoratif alanlarda patlama taşı, alt yapı ve oluklarda oluk taşı kullanılmaktadır.