Bazalt taşı, çok sert ve dayanıklı olan volkanik kütlelerden birisi olmaktadır. Bazalt taşı, siyah renkli bir taştır. Sert ve dayanıklı olduğundan pek çok alanda tercih edilmektedir. Uzun ömürlü olan bu taş, kaldırım taşı, köprü malzemeler, yapı taşı ve daha birçok alanda kullanılmaktadır. Eğer bazalt taşının renk çeşidi var mıdır? Diye soracak olursanız, sadece siyah renklidir.
Bazalt Taşı Nerede Kullanılır?
Bazalt taşının kullanım alanı oldukça geniştir. Bazalt taşının kullanım alanları şöyle sıralanabilir;
- Çevre düzenlemeleri için doğal görünümlü süs taşları olarak
- Asfalt yol yapımında parke taşı olarak
- Beton yapma
- Isı yalıtımı
- Cephe kaplama
- Zemin kaplama
- Yalıtım yapımı
- Masaj taşı
- Küptaş
- Peyzaj ürünleri
Bunlar en yaygın kullanım alanlarıdır. Bunların haricinde de başka kullanılan alanlar vardır ve her geçen gün artmaktadır.
Bazalt Taşı Oluşumu
Öncelikle erimiş lavlar, yer kabuğunda bulunan çatlaklardan dışarı çıkar. Daha sonra bu lavlar yavaş bir şekilde soğur. Bu soğuma sonucunda oluşan volkanik kayaç türü, bazalt taşıdır. Bazalt kayaçlarının renkleri genel olarak, siyah ya da kurşuni olmaktadır. Homojen bir kayaç çeşididir. Ayrıca, diğer volkanik kayaçlardan daha ağır olmaktadır. Yoğun bir kayaçtır.
Bazalt Taşı Nerelerde İmal Edilmektedir?
Bazalt taşının kullanım alanı çok geniş olduğundan dolayı çeşitli boylarda ve ebatlarda üretilmektedir. En çok imalat yapan şehirlerimiz ise, İzmir, Ankara, Kayseri, Gaziantep, Kars ve Diyarbakır olmaktadır. Bazalt taşının çeşitleri vardır. Pek çok çeşidi bulunmaktadır ancak en çok kullanılan çeşitleri, bazalt küp taşı, bazalt plak taşı, bazalt oluk taşı ve bazalt bordür taşı olmaktadır.
Bazalt Taşının Örnek Ölçüleri Nasıldır?
Bazalt parkenin ölçüleri, 4×6, 6×8, 8×10, 10×10, 10×15 olabilir. Bazalt bordürün ölçüleri, 10x15x50, 10x20x50, 12x15x50, 12x20x50, 15x20x50, 15x25x50 olmaktadır. Bazalt plak taşının ölçüleri, 2x30x30, 2x30x60, 3x30x60, 3x30xsb şeklindedir. Bazalt plaka taşı ölçüleri, 500×250 iken, bazalt sütun taşı ölçüleri, 30×200 şeklindedir. Bunlar örnek olarak belirlenen ölçülerden bazıları olmaktadır.
Diğer örnek ölçülerin içerisinden bazalt oluk taşının ölçüleri, 6x25x50, 6x20x50’dir. Bazalt harpuşta ise, 6x30xsb ve 6x40xsb şeklindedir. Bazalt merdiven taşının ölçüleri ise, 3x30xsb ve 3x33xsb olmaktadır. Bazalt taşları bu ölçülerde imal edilmektedir. Ham cilalı, patinatolu, mucartalı ve kumlamalı bazalt taşları mevcuttur.
Bazaltın Kullanıldığı Yüzey İşlemleri
Bazaltın yapısı genel olarak bütün yüzeylerde kullanılmak için uygun şekildedir. Fakat bu yüzey işlemlerinden en fazla tercih edilenleri, cila, yakma, kumlama, patinato, honlama, yakma ve patinato, kumlama ve patinato, çekiçleme ve patinato olmaktadır. Bunların yanı sıra en fazla tercih edilen işlemlerin arasında, yakma ve honlama, kumlama ve honlama, çekiçleme ve honlama da mevcuttur.
Bazalt Taşının Türleri
Bazaltların türleri içinde bulundurdukları minerallere göre farklılık göstermektedir. Bazalt taşının lavları volkandan çıktığı esnada içindeki gazın uçması ile ortaya çıkan bazalt türü dişi bazalt taşıdır. Daha sonra bu başlıklar farklı farklı mineraller ile dolmaktadır. Bu mineraller, kalsit, kalseduvan ya da zeolit olmaktadır.
Bu tarz bazaltlara ise zeolitli bazalt adı verilmektedir. Bir bazalt taşı içeriğinde olivin barındırıyorsa, olivinli bazalt olarak bilinir. İçinde sodyum bulunduran bazalt ise sodyumlu bazalt türüdür. Doğada çok daha zor bulunan kuvars, mika ya da kahverengi gibi mineralleri içeren bazalt türleri de bulunmaktadır.
Bazalt Taşı Isı Yalıtımı
Bazalt taşının ısı depolama özelliği vardır. Isı depolama verimi oldukça yüksektir. Evler için ekonomik ve pratik bir seçenek olduğundan tercih edilmektedir.