Dolomit doğada ana kayaç oluşturan minerallerinden biridir. İsmini Fransız mineralog D. de Dolomier’den almıştır. Doğada renksiz, beyaz, sarımsı, pembe, krem, grimsi renklerde bulunur.
Dolomit Taşın Özellikleri
Dolomit kristalleri dörtgen, tablo şeklindedir. Dolomit, doğal bir kaya oluşturan mineral, magnezyum ve kalsiyum karbonat karışımıdır (CaMg [CO3] 2). Bazı dolomit örnekleri kırılgandır, kolayca çizilebilir, ancak kireçtaşından farklı olarak daha kötü çözünürler. Dolomit yüksek sıcaklıkların etkisi altında erimez sadece çatlar. Dolomit ilk kez 17. yüzyılda İtalya’nın Alpleri’nde Fransız jeolog Deod Grarat de Dolomier tarafından bulunmuştur.
Dolomit Çeşitleri
Doğada rastlanan dolomit taşları fiziksel özelliklere ve saflığına bağlı olarak aşağıdakı türlere göre sınıflandırılır:
Kobalt Dolomit; Çek Cumguriyyeti’nde çıkarılır. Saflık oranı – 5%.
Teruelite; İspanyada Teruel bölgesinde rastlanan siyah taştır.
Greinerit; İtalya’da çıkarılan mineraldir. Yüksek manganez içerdiği için pembe renge sahiptir.
Taraspit; Demir ve nikel karışımı içeren taştır. Bu karışım nedeni ile yeşil çizgili desenlere sahiptir.
Dolomit Yatakları Nerede Daha Çok Yaygın?
Dolomit yatakları tüm dünyada bulunmaktadır. Madenin çıkarıldığı ana ülkeler ABD, Kanada, Meksika, İsviçre, İtalya ve İspanya’dır. Çeşitli boyutlardaki kristaller Belarus’un Vitebsk bölgesinde, Ukrayna’nın Donbass’ında, Kazakistan’ın Balkhash Gölü bölgesinde ve Özbekistan’da çıkarılmaktadır.
Kullanım Alanları Nelerdir?
Dolomit mineral taşları insan vücudundakı hücrelerin ve dokularının önemli bir bileşeni olan çok miktarda iyonize kalsiyum içerir. Mineralin kullanımı asit-baz dengesini olumlu yönde etkiler, kalp ve damar hastalıkları olasılığını azaltır, kan basıncını ve kan şekerini normalleştirir ve ayrıca osteoporoz için etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Mineral çok yönlü özelliklere sahiptir, bu nedenle birçok sanayi sektöründe kullanılmaktadır. Fiziksel özellikleri nedeniyle metalurji endüstrisinde ve yapımında talep görmektedir. Cephe kaplaması için kullanılan dolomit, iklimsel değişikliklere dayanıklı ve yüksek aşınma direncine sahip olduğundan özel bir bakıma ihtiyaç duymaz. Ayrıca dolomit süs eşyaları ve mücevherlerin hazırlanmasında da kullanılan bir mineraldir. Farklı renklerinden küpeler, kolyeler, boncuklar yapılmaktadır. Bu taşın bazı büyülü özellikleri kendinde birleştirdiğine inananlar da vardır. Bina cephelerinin tasarımı, basamaklar ve iç dekorasyon için tasarlanmış değerli bir kaplama malzemesidir. İşleme kolaylığı evler ve bahçelerin düzenlenmesi, iç dekorasyonunun yapılması için çeşitli şekil ve konfigürasyonlara sahip mimari ürünler üretmemizi sağlar.