Yeryüzü, üzerinde yaşadığımız ve bizi besleyen türlü güzelliklerle dolu toprak parçası. Üzerinde nefes almak, tarım yapıp meyve, sebze yetiştirmek, taşlardan ve ahşaptan evler yapmak meziyetlerimiz arasında. Yalnızca taşı, toprağı ve ağacı görürcesine yaşamak, türlü mucizelere şahit olmak, toprağın altında neler olduğunu bilmeden yaşamak demek. Adını bile bilmediğimiz yer altı mucizelerinden biri de Granit.
Granit Nedir?
Granit magmatik kayalar sınıfında bulunan, dayanıklı yapısı sebebi ile inşaat sektöründe kullanıma uygun, oldukça sert ve kristalize görünüme sahip bir kayadır.
Granitin Özellikleri
- Granit yeryüzünde yapı malzemesi olarak da kullanılabilen en yaygın magmatik kayadır.
- Genellikle açık gri üzerine çalan pembe, yeşil ve sarı tonlarla bezelidir. Gözle görülme ihtimali olmasa bile, bu taşı gördüğünüzde fark etmeme ihtimaliniz oldukça zayıf.
- Fayans, tezgâh, yer karoları, bordür, bina kaplama ve hatta anıt mezar yapımına kadar birçok alanda kullanıma uygundur.
Granit Nasıl Oluşur?
Güneş sisteminin en sıcak varlığı kuşkusuz Güneş’tir. Güneş’ten sonra bu sıcaklığa en yakın ısı üreten gezegen ise Dünya’dır. Dünya üzerinde yaşadığımız yer kabuğunun hemen altında, yaklaşık olarak 3.000 km derinlikte ise bu ısıyı üreten çekirdek bulunur. Ekosistemi yaşatan, taşı, toprağı oluşturan yapı işte tam da burada, yani temelde başlar.
Çekirdek çeşitli metal alaşımlarından oluşur ve sıcaklığı 6.000 santigrat kadardır. Kendisi de dâhil olmak üzere çevresinde yer alan her şeyi eriyik kıvamda sıcak tutan bu çekirdekten uzaklaştıkça, metaller yoğunlaşmaya ve soğumaya başlar. Yoğunluk yaratan ve milyonlarca yıl süren bu aktivite sonrası, yer kabuğuna yaklaştıkça taşlaşmalar oluşur.
Çeşitli mineraller eşliğinde soğumaya başlayan alaşımlardan biri de Graniti oluşturacaktır. Bu işlemler sırasında magmanın kristalize olmasını ve granit adı ile bildiğimiz kayayı oluşturması için silikat, feldspat, kuvars, biyotit ve hornblent gibi çeşitli mineraller ve alaşımlara ihtiyacı vardır.
Bu mineraller ile birleştikten sonra kaya şekillenmeye, soğumaya ve yer kabuğunun altında keşfedilmek için milyonlarca yılı beklemeye başlar, sonucunda da Granitin oluşumu gerçekleşir.
Granit Değerli Midir?
Oluşumu bu kadar uzun süren, görüntüsü itibari ile oldukça beğenilen, dayanıklılığı sayesinde inşaat sektöründe vazgeçilmez bir yeri olan ve birçok alanda kullanıma uygun olması dolayısı ile Granit değerli bir malzemedir.
Mermerden Farkı Nedir?
Granitin temelde en sık kullanıldığı nokta mutfaktır. Mutfakta tezgâh ürünü olarak kullanılması ve mermerden daha değerli olmasının en önemli sebebi, ısıya, çizilmeye, darbeye karşı oldukça dayanıklı olmasıdır. Bunun yanında sitrik asit, sirke, alkol gibi maddelere karşı olabildiğine güçlü bir maddedir. İçeriğinde silikat bulunması bu taşı mutfak malzemesi olarak mermerden bir adım öteye taşır. Kısacası hem sağlam, hem çizilmez, hem de aside karşı dayanıklıdır.